Γ.Βαρουφάκης: «Να γίνει εξεταστική και για το Plan Z που ετοίμαζε η ΕΚΤ» !


Την απάντησή του σε όσους ζητούν εξεταστική επιτροπή για το Plan X, που ετοίμαζε η ελληνική κυβέρνηση για την περίπτωση του Grexit, έδωσε μέσω... Financial Times, ο Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αθώς υπενθυμίζει κείμενο του 2014, του Peter Spiegel στους Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι από το 2012 υπήρχε ομάδα που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και προετοιμαζόταν για επικείμενο Grexit.




Το κείμενο των Financial Times, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“....μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δούλευαν για μήνες προετοιμαζόμενοι για ένα ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών. Το μυστικό τους σχέδιο με την επωνυμία Plan Z”, ήταν ένα ακριβές σενάριο για το πως θα ανοικοδομηθεί η ελληνική οικονομία και η οικονομική υποδομή εάν η χώρα έβγαινε από την Ευρωζώνη.

Το πλάνο σχεδιάστηκε από περίπου 24 ανθρώπους που δούλευαν σε μικρές ομάδες στην Κομισιόν στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον. Οι αξιωματούχοι που δούλευαν το σχέδιο επέμεναν πως δεν πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης – ακριβώς το αντίθετο.

Φοβόντουσαν πως το Grexit, θα προκαλέσει πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές, προκαλώντας bank run στις άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε ερωτηματικά για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα αποχωρήσει.

Στις αρχές του 2012, πολλοί από τους εν λόγω αξιωματούχους πίστευαν πως θα ήταν ανευθυνότητα να μην προετοιμαστούν για μια ελληνική αποχώρηση. “Πάντα λέμε: ο στόχος μας είναι να τους κρατήσουμε εντός” είπε ένας εκ των συμμετεχόντων. “Είναι οι πιθανότητες να αποχωρήσουν ανύπαρκτες; Όχι. Αν διοικείς μια εταιρεία ακόμα και αν έχεις μόλις 10% πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει να προετοιμαστείς”.







ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...