Προσοχή ! Επικίνδυνος ιός "χτυπάει" τα ζώα !


Για κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε εκτροφή βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (στην ορεινή Αιγιάλεια) ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία έβαλε περιορισμό στην εκτροφή, πριν προλάβει να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά το κρούσμα, και έλαβε μέτρα από σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ και αφορά ορισμό ζώνης προστασίας και ζώνης επιτήρησης.

Στις περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων και από τον Δήμο Αιγιάλειας οι Δ.Ε. Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού και Ερινεού έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην μετακίνηση των βοοειδών.

Επίσης, η Υπηρεσία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την άδεια για τη διενέργεια προληπτικών εμβολιασμών των βοοειδών με εμβόλιο που εισάγεται κατ’ εξαίρεση στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια νόσος των βοοειδών, η οποία οφείλεται σε ιό του γένους Capripoxvirus της οικογένειας των Poxviridae (περιλαμβάνει ιούς της ευλογιάς όπως του προβάτου).

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων, την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι απώλειες, άμεσες και έμμεσες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασθένεια αυτή δεν προσβάλλει ανθρώπους!

Καλόυνται όσοι παρατηρήσουν τον ιό στα ζώα τους να καλέσουν άμεσα τα:

Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613725, 2613613726, 2613613728

Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182

Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360157, 2621360158.






ΠΗΓΗ: voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...