Έντονο διάβημα της Πορτογαλίας σε Γερμανία για Β.Σόιμπλε: «Δεν θέλουμε άλλο πρόγραμμα στήριξης» !


Έντονη ήταν η αντίδραση του πορτογαλικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι τη χώρα περιμένουν «νέα σκληρά μέτρα» εάν δεν αλλάξει την δημοσιονομική της πολιτική.

Ο Γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ κλήθηκε στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να του παραδοθεί διαμαρτυρία ακριβώς την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο κ. Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως υποβάθμισε το ζήτημα, αναφέροντας ότι υπήρξαν επικοινωνίες διαμέσου «του πρεσβευτή της Πορτογαλίας στο Βερολίνο και του πρεσβευτή της Γερμανίας στη Λισαβόνα για να διασαφηνιστεί το νόημα των δηλώσεων που αποδόθηκαν» στον κ. Σόιμπλε. «Η Πορτογαλία κρίνει εντελώς ικανοποιητικές τις εξηγήσεις» οι οποίες δόθηκαν, πρόσθεσε.

«Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λισαβόνα τηρεί στενές σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών. Μεταξύ καλών εταίρων, μπορούν πάντα να γίνονται συζητήσεις για ζητήματα της επικαιρότητας τα οποία συνδέονται με τη νομισματική ένωση», ανέφερε από την πλευρά του το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα την Πέμπτη ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.







ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...