Bερολίνο και Βρυξέλλες «τρέμουν» τα stress tests των ιταλικών τραπεζών στις 29 Ιουλίου !


ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ «ΕΚΡΗΞΗ» ΜΕ «ΠΥΡΟΚΡΟΤΗΤΗ» ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ MONTE DEI PASCHI DI SIENA !

Ούτε τα 150 δισ. ευρώ που απαιτούνται, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο της Deutschebank Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου, να δοθούν στο τραπεζικό σύστημα μέσω ενός ταμείου στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών για να διασωθούν χωρίς “κούρεμα” καταθέσεων οι ιταλικές, μπορεί να μην είναι αρκετά καθώς θα πραγματοποιηθούν τα stress tests στις 29 Ιουλίου που αφορούν 53 τράπεζες και η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, η Monte dei Paschi di Siena, είναι σίγουρο ότι δεν θα τα περάσει και θα απαιτηθούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Οι αγορές μάλιστα αποκαλούν την Monte dei Paschi di Siena «πυροκροτητή» που θα προκαλέσει σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων.

Oι Ιταλοί προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πράγματα λέγοντας ότι δεν θα προκύψουν ποτέ τέτοια νούμερα από τα strees test και ερχόμενοι σε πλήρη αντίθεση με έναν οικονομολόγο ο οποίος με τίποτα δεν θα ηθελε να επιβεβαιωθει στις προβλέψεις του, καθώς η τράπεζά του, η Deutschebank, ακολουθεί αμέσως μετά.

Στην ουσία τα 150 δισ. ευρώ δεν είναι για να σωθούν οι ιταλικες τράπεζες αλλά η Deutschebank.

Η Deutsche bank αναφέρεται σε δύο πράγματα όταν κάνει εκτιμήσεις ως προς τις ιταλικές τράπεζες.
Στα 150 δισεκ με bail out και στο πάγωμα του bail in, το περιβόητο BRRD.

Η Deutsche bank έχει κεφαλαιακό πρόβλημα και ζητάει bail out δηλαδή οι ανακεφαλαιοποιήσεις να πραγματοποιούνται με κρατικά κεφάλαια και όχι μέσω της οδηγίας BRRD και Bail in.

Η Γερμανική κυβέρνηση αντίθετα υποστηρίζει ένθερμα το bail in την εμπλοκή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέτοχοι, ομολογιούχοι και στο τέλος καταθέτες) και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα η Deutsche bank υποστηρίζει το bail out δηλαδή την κρατική βοήθεια.

Για πρώτη φορά λοιπόν η γερμανική τράπεζα είναι έκθετη καθώς δεν έχει πλέον το ελληνικό «πρόβλημα» να την κρύβει αλλά και η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να την καλύψει.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει ένα βουνό «κόκκινων» δανείων ύψους 200 δισ. ευρώ ή 20% του συνόλου της Ευρωζώνης.

Αυτό όμως δεν είναι μόνο του καθώς έχουν και τα πιο χαμηλά-αρνητικά επιτόκια που δεν έχουν δώσει ακόμη ουσιαστική ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και πιέζουν ασφυκτικά τα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η συγκεντρωτική χρηματιστηριακή αξία των 20 μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου έχει μειωθεί κατά 465 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους!

Δεν είναι τυχαίο ότι την μεγαλύτερη υποχώρηση (-65%) παρουσιάζει η μετοχή της Unicredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας και μοναδικής εκπροσώπου της χώρας στο «κλαμπ» των τραπεζών που είναι σημαντικές για την ευστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο επίκεντρο της ιταλικής τραπεζικής κρίσης πάντως βρίσκεται η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου και τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Monte dei Paschi di Siena.

H ΜPS κινδυνεύει να «κοπεί» στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή EBA (τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στις 29 Ιουλίου), ενώ έχει λάβει τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει κατά 40% τις επισφάλειές της σε ορίζοντα τριετίας.

Για να επιτευχθεί αυτό, εκτιμάται ότι η τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ που είναι βέβαιο ότι δεν θα κατορθώσει να εξεύρει από τις αγορές χρήματος:

Η MPS έχει αντλήσει πάνω από 15 δις. ευρώ μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από το 2008, έχει εμφανίσει ισόποσες ζημίες την περίοδο 2011-2014 και δεν έχει κατορθώσει να εξυγιάνει τον ισολογισμό της.

Εν ολίγοι όπως φαίνεται oι ανακεφαλαιοπιήσεις δεν είναι αρκετές να την σώσουν...






ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...