Τουρκική προκλητικότητα 2009 - 2016: Ποιος Α/ΓΕΕΘΑ κατέχει το "ρεκόρ" υπερπτήσεων;


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μεταλλάσσεται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοτε σημειώνει εξάρσεις και άλλοτε έχει κάποια ύφεση ή κάποια αλλαγή στις τακτικές.

Αυτό δεν είναι αμιγές θέμα της μιας πλευράς, αλλά έχει να κάνει και με το πώς η άλλη πλευρά τις αντιμετωπίζει.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια είχε σημειωθεί ραγδαία πτώση στις τουρκικές υπερπτήσεις, οι οποίες στη δεκαετία του '90 μετρούνταν σε εκατοντάδες, με ρεκόρ το 1996 που έφθασαν τις 538.

Από το 2009 και μετά, που το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την τουρκική προκλητικότητα, μπορεί ο κάθε πολίτης να προστρέχει σε αυτά τα στοιχεία και να ενημερώνεται.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι υπερπτήσεις είχαν σημειώσει μεγάλη κάμψη. Ωστόσο από το 2015 άρχισαν και πάλι να αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 σημειώθηκαν 20 υπερπτήσεις, το 2011 μόλις 4, το 2012 τρεις, το 2013 έγιναν 11, το 2014 έφθασαν τις 16 και πλέον από το 2015 και μετά υπάρχει άνοδος, καθώς καταγράφηκαν 36 υπερπτήσεις. Φέτος, μέχρι και τον Ιούνιο 37 υπερπτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήσαμε ότι το ΓΕΕΘΑ, αλλάζοντας τακτική, ανακοίνωσε τις υπερπτήσεις με πέντε ώρες καθυστέρηση, και αφού είχαν τελειώσει τα δελτία ειδήσεων. Ερμηνεύσαμε τη νέα αυτή τακτική ως προσπάθεια να μην πληγεί επικοινωνιακά η εικόνα του Αρχηγού. Τα επίσημα στοιχεία των υπερπτήσεων δείχνουν να μας επιβεβαιώνουν.

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αναλυτικά στοιχεία για κάθε υπέρπτηση που έχει ανακοινώσει το ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι και σήμερα. Κάθε σημείο στον πίνακα αντιστοιχεί σε μια υπέρπτηση.
Στο κάτω μέρος μπορείτε να δείτε τις περιόδους που αντιστοιχούν στη θητεία των Αρχηγών.

Μέχρι τις 10 Αυγούστου 2009 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας.

Από τις 10 Αυγούστου 2009 έως τις 3 Νοεμβρίου 2011 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.

Την περίοδο 3 Νοεμβρίου 2011 έως 15 Σεπτεμβρίου 2015 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και τέλος, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι σήμερα Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μπορείτε να δείτε το πλήθος των υπερπτήσεων που σημειώθηκαν στη θητεία του εκάστοτε αρχηγού, μετακινώντας τα βελάκια σοτ κάτω μέρος, όπου υπάρχει η χρονογραμμή.

Κάνοντας κλικ στο τετράγωνο που αντιστοιχεί σε κάθε κουκίδα, βλέπετε τις πληροφορίες για κάθε υπέρπητηση, όπως αριθμό τουρκικών αεροσκαφών, ημέρα και ώρα.











ΠΗΓΗ: sahiel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...