Τσιμέντο αποθηκεύει τα πυρηνικά απόβλητα για 100.000 χρόνια !


Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα είδος τσιμέντου που μπορεί να συγκρατήσει ραδιενεργά απόβλητα για διάστημα 100.000 ετών χωρίς αυτά να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Οι ερευνητές από την μονάδα επιστημονικών ερευνών στην ακτινοβολία συγχρότρου «Ντάιαμοντ Λάιτ Σορς» υπολογίζουν ότι η καινοτομία τους είναι 50% αποδοτικότερη στον περιορισμό της ραδιενέργειας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους και εκτιμούν ότι θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την παραγωγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών ρύπων από πυρηνικά εργοστάσια παρέχοντας μια οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα, τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Η ερευνητική ομάδα που φιλοδοξεί να καταστήσει κυριολεκτικά «καθαρή» την πυρηνική ενέργεια, σε πρώτη φάση θα κατασκευάσει μια Μονάδα Γεωλογικής Απόθεσης (GDF) βαθιά στο έδαφος όπου τα ραδιενεργά υλικά θα μπορούν να θάβονται με ασφάλεια.

Κατόπιν μιας διετούς μελέτης της απορροφητικότητας του τσιμέντου (συγκεκριμένα ως προς το νερό) οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ορισμένες «μεταλλικές ιδιότητες» του υλικού που απορροφούν ραδιενεργά στοιχεία σε υψηλή συγκέντρωση και διατηρούν τα απόβλητα μακρυά από το περιβάλλον.

Η GDF θα μπορεί να «φιλοξενήσει» περίπου 300.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων που θα παραχθούν στη Βρετανία ως το 2030.

Περίπου 11% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια, με ανοδικές τάσεις, οπότε η ορθή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων θεωρείται απαραίτητη για την παγκόσμια ασφάλεια.





ΠΗΓΗ: sahiel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...