Βρετανική υποβάθμιση από Standard & Poor’s και Fitch ! Κατρακυλά η Wall Street !


Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας, η οποία έχασε έτσι την άριστη βαθμολογία της, το «ΑΑΑ», εξαιτίας του Brexit.

Το αξιόχρεο της Βρετανίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ και ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

«Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές (…) και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος καθώς και τους κινδύνους για τη συνταγματική και την οικονομική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εάν υπάρξει άλλο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», σημειώνει ο οίκος.

Ο S&P ήταν ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρούσε τη Βρετανία στην ανώτατη δυνατή βαθμίδα.

Υποβάθμιση και απτον οίκο Fitch...

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» προηγουμένως προχώρησε ο οίκος Fitch στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη χώρα που άνοιξε τον δρόμο στο Brexit, ενώ το outlook είναι αρνητικό.

Παράλληλα, η Fitch υποβάθμισε και σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» την αξιολόγηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), με αρνητικό outlook

Η Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα της «επόμενης μέρας» από το δημοψήφισμα θα προκαλέσει μια απότομη επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλουν τις επενδύσεις και εξετάζουν τις επικείμενες αλλαγές στο νομικό και κανονιστικό περιβάλλον.

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας σε 1,6% το 2016 (από 1,9%), 0,9% το 2017 και 0,9% το 2018 (από 2,0% για κάθε χρονιά), με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας να υποχωρούν συνολικά κατά 2,3%, συγκριτικά με το σενάριο του «Bremain».

Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι επίσης πιθανότατα πιο αδύναμη λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων για τις εξαγωγές προς την ΕΕ, τη χαμηλότερη μετανάστευση και τη συρρίκνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Η προσαρμογή της αξίας της στερλίνας και οι αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική σταθερότητα της χώρας, ενώ εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει στο 91% του ΑΕΠ το 2017.

Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα επηρεάσει αρνητικά τα φορολογικά έσοδα και το έλλειμμα του προϋπολογισμού γεγονός που θα προκαλέσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αποφύγει το να χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. 

«Αναμένουμε ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 3,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 2,8% με βάση το βασικό σενάριο του Bremain. Αυτό συνεπάγεται ότι ο λόγος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από τον ορίζοντα των προβλέψεων, φθάνοντας το 91% του ΑΕΠ το 2017». αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch αναφέρεται και στην πολιτική αναταραχή στη χώρα, σημειώνοντας ότι «η παραίτηση του πρωθυπουργού David Cameron, συνέβαλε στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και τα μειωμένα περιθώρια για την εφαρμογή της πολιτικής στην τρέχουσα συγκυρία».

Παραδομένη στις ανησυχίες για το Brexit η Wall Street...

Παραδομένη στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε και σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να κατρακυλούν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, με τον δεύτερο να ανακτά στο νήμα το ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 μονάδων. Η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης έχει οδηγήσει τον βιομηχανικό δείκτη σε απώλειες σχεδόν 900 μονάδων σε δύο μόλις συνεδριάσεις.

Στις παγκόσμιες αγορές κυριαρχεί η αβεβαιότητα με τους αναλυτές να συμφωνούν ότι Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία μπαίνουν πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και ακόμα δεν υπάρχει ορατότητα για να γίνει μια ακριβής αποτίμηση των δυνητικών επιπτώσεων από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.






ΠΗΓΗ: hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...