Η αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων χτυπάει "κόκκινο": Μετά το φιάσκο στη Βρετανία για το Brexit ήρθαν τα τραγικά exit polls στην Ισπανία !


Η αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, καθώς επίσης και των exit polls χτύπησε και την Ισπανία μετά την Μεγάλη Βρετανία και βεβαίως τα όσα τραγικά γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι πλέον τα γκάλοπ από ένα χρήσιμο εργαλείο έχουν μετατραπεί σε μοχλό άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και οι πολίτες αντιδρούν σε αυτό δίδοντας λανθασμένες απαντήσεις όχι μόνο όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, αλλά και το τι έπραξαν πάνω από την κάλπη.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το φαινόμενο που παρατηρήθηκε και χθες στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, όπου ενώ οι Podemos έρχονταν στη δεύτερη θέση και με μικρή διαφορά από το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι σύμφωνα με τα exit polls, τελικώς αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα, πίσω από τους Σοσιαλιστές. Ούτε επίσης και οι μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά στα ποσοστά των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι πήρε την πρώτη θέση με ποσοστό 33%, λαμβάνοντας 137 έδρες, 14 παραπάνω από τον περασμένο Δεκέμβρη, οι Σοσιαλιστές ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,68% και 85 έδρες, 5 λιγότερες από τον Δεκέμβρη. Δύο παραπάνω έδρες (71) και ποσοστό 21,11% καταγράφουν οι Podemos, ενώ οι Ciudadanos χάνουν σημαντικές δυνάμεις με τις έδρες τους να μειώνονται από τις 40 στις 32 έδρες και ποσοστό 13,04%.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα γιατί όπως είπαμε προηγήθηκε το φιάσκο των exit polls που έδειχναν λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες πώς το Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι λαμβάνε 28,48%, οι Unidos Podemos 25,61%, τo Σοσιαλιστικό κόμμα 21,98% και οι Ciudadanos 11,78%.

Είναι συνέχεια των αποτυχημένων δημοσκοπήσεων στη Μεγάλη Βρετανία που ενώ λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα φέρονταν τον Bremain να κυριαρχεί με τουλάχιστον 4 μονάδες διαφορά και τα προγνωστικά μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχναν το ίδιο ακριβώς, ακόμη και όταν εξελίσσονταν η καταμέτρηση, τελικά επικράτησε το Brexit και μάλιστα με μεγάλη διαφορά 51,9% έναντι 48,1%.

Δεν μιλάμε βεβαίως για τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Εδώ η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού και κανείς πλέον δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα γκάλοπ. Σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει τραγικά έξω. Στο πιο κόμμα θα βγει πρώτο πρωτιές, τι ποσοστά θα πάρουν τα κόμματα, πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Η εξήγηση γι' αυτό που συμβαίνει είναι πώς οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έγιναν ένα με το πολιτικό σύστημα και εξυπηρετούν προεκλογικά πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό οι πολίτες το έχουν καταλάβει και αντιδρούν με το δικό τους τρόπο, δίδοντας λανθασμένος απαντήσεις και ξεφτιλίζοντας όσους θέλουν να λέγονται δημοσκόποι.

Τώρα όσον αφορά στις εκλογές στην Ισπανία, η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει, αφού το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι μπορεί να ενισχύθηκε αλλά οι 137 έδρες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως επίσης και η συνεργασία με τους Ciudadanos. Απαιτούνται 170 έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και αν τα δύο αυτά κόμματα τελικώς τα βρουν συγκεντρώνουν συνολικά 169 έδρες.

Η Ισπανία λοιπόν είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να είναι ακυβέρνητη με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται σε μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας της, αφού το Brexit έχει δημιουργήσει κλίμα γενικότερων αλλαγών ή ακόμη και διάλυσης της.






ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...