ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ ! Δείτε ποιοι θα αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια !


Χαμός γίνεται από τις τράπεζες και τα ξένα funds που εκδηλώνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποκτήσουν την απαιτούμενη άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι θεσμοί πιέζουν με μανία για την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία δευτερογενούς αγορά προβληματικών δανείων.

Έτσι λοιπόν, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορεί να δοθεί για διαχείριση, ενώ το φορολογικό καθεστώς, έχει εξομοιωθεί με τα άλλα ισχύοντα καθεστώτα σε ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως σημαντική ήταν η μείωση και στα κόστη υποθηκοφυλακείου, προκειμένου να διευκολυνθεί ανάθεση της διαχείρισης.

Ήδη λοιπόν έχουν κατατεθεί οι πρώτες αιτήσεις αδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και είναι πολύ πιθανόν εντός του μηνά να γίνει η χορήγηση των πρώτων αδειών.

Αν και το ενδιαφέρον για την ανάληψη της διαχείρισης είναι τεράστιο τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ, τα ΜΜΕ σιωπούν επιδεικτικά για τις εταιρίες αυτές, καθώς δεν αποκαλύπτουν καμία πληροφορία για το ποιον τους και τη δράση τους.

Αμερικανικά και βρετανικά private equity funds, αλλά και τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρίες, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ποντάρουν στο ότι θα επαναληφθεί ότι συνέβη στην Ιταλία. Θα εκραγούν δηλαδή οι συναλλαγές από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θέσπισης του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Έτσι λοιπόν μέχρι το τέλος του 2016 θα γνωρίζουμε αν επιβεβαιώθηκαν οι παραπάνω προσδοκίες των εν λόγω εταιριών. Άλλωστε, ήδη οι τράπεζες (Πειραιώς, Alpha), έχουν μεταφέρει δάνεια ύψους 97,6 δις ευρώ στις εσωτερικές bad banks. Στα ποσά αυτά καλούνται να προσθέσουν τα δάνεια 1 δις της Attica Bank.

Συνεπώς, κατά κύριο λόγο πρόκειται για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Τα υπόλοιπα δάνεια είναι τυπικά ενήμερα, τα οποία έχουν είτε έχουν ρυθμιστεί, δίχως να έχει παρέλθει 12μηνο ομαλής εξυπηρέτησης, είτε κρίνεται πως πρέπει να αναδιαρθρωθούν, αν και είναι ενήμερα.

Ένα μεγάλος μέρος των 97,6 δις ευρώ (τα 56,9 δις) αφορούν κατά κύριο λόγο στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Μόλις τα 40,7 δις προέρχονται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Περισσότερο λοιπόν θα επηρεαστούν τα μικρομεσαία στρώματα.

Ποιες είναι οι όμως οι μεγαλύτερες από αυτές τις εταιρίες;

Aktua:

Η Aktua Ελλάς Χρηματοοικονομικές Λύσεις ΑΕ, η οποία είναι θυγατρική εταιρία της Aktua Holdings, δηλώνει έτοιμη να λάβει την άδεια διαχείρισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αναλάβει διαχείριση δανείων λιανικής, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά (μικρών επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,99%, στη μονάδα διαχείρισης λιανικής έχουν περιέλθει προβληματικά δάνεια λιανικής ύψους 18,9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Η Aktua είναι μέλος του ομίλου Centerbridge, στον οποίο πριν από ένα χρονικό διάστημα συμμετείχε και η Eurobank, αποχωρώντας ωστόσο στο μέλλον.

Η τράπεζα πάντως εξετάζει το ενδεχόμενο συμπόρευσης με διεθνείς εταίρους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δάνεια λιανικής τραπεζικής.

Manco:

Η εταιρία Manco, η οπoία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του KKR, θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων των της Eurobank και της Alpha Bank, τα οποία ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ.

H Pillarstone, θα ηγηθεί και θα διαχειρίζεται την Manco, για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων γενικότερα στην Ευρώπη. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η εταιρία Recovery Banking Unit (RBU) της Πειραιώς, διαχειρίζονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου τα προβληματικά δάνεια αξίας 32 δις ευρώ. Από τα 32 δις, μόνο τα 11,3 είναι λιανικής.

Fortress:

Η Fortress είναι είναι στην ουσία ο ιταλικός εταιρικός βραχίονας της Libra Group και πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς. ΗLibra πιθανότατα θα στήσει θυγατρική εταιρία, η οποία θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία με κάποια από τις τράπεζες. Η Fortress θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την αγορά δανείων μεμονωμένων επιχειρήσεων.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...