Αξιολόγηση, τέλος: "Με αίμα και πόνο" εγκρίθηκε η δόση των 7,5 δισ. ευρώ !


Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αλλά και των τεσσάρων θεσμών αποφάσισαν σο δείπνο εργασίας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλα τα προαπαιτούμενα για την 1η αξιολόγηση και απελευθέρωσαν την πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ του νέου δανείου.

Oι τεχνικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της, ανάβοντας το πράσινο φως για την καταβολή των 7,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση για την εκταμίευση θα επικυρωθεί και από το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας

Την Ελλάδα εκπροσωπούσε στη συνάντηση ο Γ.Γ. δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και πλέον μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ ώστε την άλλη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup να μπορούν να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Λίγη ώρα πριν ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ελιχε εκφράσει – για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ημέρες - τη βεβαιότητά του για ευτυχή κατάληξη: "Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα" ανέφερε.

Επισήμανε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρωθούν οι συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα.

Από την στιγμή που θα δοθεί η εντολή από το EWG, απαιτούνται μία σειρά από βήματα. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι η οριστικοποίηση/έγκριση των κειμένων που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής: το συμπληρωμένο μνημόνιο με τα μέτρα έως και το 2018, τον "κοφτη" δαπανών και τις άλλες ρήτρες της συμφωνίας αλλά και το τεχνικό μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία με τους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική πλευρά, μαζί με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) και τις επιστολές των θεσμών.

Θα οδεύσουν πρώτα σε 5 τουλάχιστον κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων του γερμανικού, του φιλανδικού, του αυστριακού και του ολλανδικού για να λάβουν την έγκρισή τους.

Στη συνέχεια, θα καταλήξουν ξανά στο τραπέζι του Eurogroup (που συνεδριάζει στις 16 Ιουνίου) για να λάβουν την τελική πολιτική έγκριση. Τότε, θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM υπό τον Jeroen Dijsselbloem (συνεδριάζει στις 17-17 Ιουνίου) να εγκρίνει την αποδέσμευση του πρώτου υποπακέτου δόσεων των 7,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά θεωρείται ότι ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες της EKT για να επανέλθει το waiver.

Το δεύτερο μέρος της δόσης έχει προγραμματιστεί να αποδεσμευτεί από Σεπτέμβριο αν εκπληρωθούν μία σειρά από νέα προαπαιτούμενα.

Σημειώνεται πάντως ότι έως χθες παρέμεναν δύο αστερίσκοι για την συμφωνία του Ιουνίου: η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Deutsche Telecom για την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η νομική κάλυψη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...