«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Κρυφός κόφτης και για ποσά κάτω από 1.300 ευρώ !


Δεν είναι μόνο οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που γνωρίζουμε και φέρνουν μειώσεις σε όλα τα επίπεδα, από κύριες και επικουρικές ως μερίσματα και εφάπαξ. Μια μικρή αλλαγή στο άρθρο έξι, όπου η λέξη επανυπολογισμός των επικουρικών άλλαξε με τη λέξη αναπροσαρμογή ανοίγει νέο παράθυρο για μειώσεις στις συντάξεις.

Ουσιαστικά η επικουρική σύνταξη βαφτίζεται προσωπική διαφορά και ανοίγει έτσι διάπλατα παράθυρο για νέες περικοπές των συντάξεων ακόμη και κάτω από τα 1.300 ευρώ που υποτίθεται πως είναι η κόκκινη γραμμή.

Το άρθρο 6 λοιπόν προβλέπει ότι εάν το ποσό κύριας και επικουρικής είναι ίσο η μικρότερο από 1.300 ευρώ τότε η επικουρική καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Ουσιαστικά με την επικουρική ως προσωπική διαφορά και με την αλλαγή στη λέξη επανυπολογισμός ανοίγει ο δρόμος για αναπροσαρμογή, δηλαδή για μειώσεις, ακόμη και απόν τα τέλη του 2016. Με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις οι διαδικασίες για τις αναπροσαρμογές των συντάξεων θα ξεκινήσουν άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το… διπλό ποσό!

Το ποσό που θα ληφθεί υπόψη στον επανυπολογισμό για τις περικοπές των συντάξεων θα είναι … διπλό. Ένα πραγματικό, δηλαδή το ποσό που παίρνουν στην τσέπη οι συνταξιούχοι ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, ύστερα από όλες τις μειώσεις μετά την εισφορά ασθένειας και πριν τον φόρο. Ένα πλασματικό, ποσό το οποίο θα ληφθεί υπόψη μόνο για των επανυπολογισμό των επικουρικών. Εδώ δεν αφαιρούνται οι μειώσεις που έχουν γίνει στις κύριες άνω των 1.400 και τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, ούτε και η εισφορά ασθένειας από την κύρια και την επικουρική.

Έτσι ένας συνταξιούχος που έχει καθαρά 1.200 ευρώ σύνταξης θα μπει στον κόφτη καθώς με το πλασματικό ποσό θα φαίνεται ότι παίρνει 1.350 ευρώ, θα είναι δηλαδή πάνω από το όριο και έτσι θα πέσει στην παγίδα της αναπροσαρμογής της επικουρικής. Οι μειώσεις για όσους έχουν κύρια, επικουρική και μέρισμα.

Στην πράξη, μια επικουρική των 120 ευρώ θα μειωθεί στα 80 ευρώ, ανεξάρτητα αν μαζί με την κύρια είναι πάνω ή κάτω από τα 1.300 ευρώ. Η διαφορά είναι ότι, όπως λέει η απόφαση, η μείωση των 40 ευρώ δεν θα περάσει στην τσέπη του συνταξιούχου, αλλά θα βαφτιστεί «προσωπική διαφορά» που θα συνεχίσει να καταβάλλεται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι μικρότερο από 1.300 ευρώ. Ενώ στην περίπτωση που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ, τα 40 ευρώ θα κοπούν άμεσα.

Παγίδα...

Το γεγονός ότι το υπουργείο προχωρά στον επανυπολογισμό και των συντάξεων κάτω των 1.300 ευρώ, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε κανένα άρθρο του νόμου 4387/16 για το ασφαλιστικό, φανερώνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να εφαρμόσει γενικευμένα τις περικοπές, καταργώντας ή μειώνοντας τα ποσά των λεγόμενων προσωπικών διαφορών, ίσως και από τα τέλη του 2016, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες.

Για τον ίδιο σκοπό, άλλωστε, έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή από τώρα και τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα έχει επανυπολογιστεί το 10% των κύριων συντάξεων, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 το 40%, μέχρι τον Ιούνιο το 70% και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 το 100%. Και στις κύριες συντάξεις οι μειώσεις που θα προκύψουν με τον επανυπολογισμό βαφτίζονται «προσωπική διαφορά», αλλά θα τελούν υπό την απειλή κουρέματος ανά πάσα στιγμή, αν δεν βγαίνουν τα νούμερα του Μνημονίου.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...