Πάμε για συμφωνία ! Γ.Ντάισελμπλουμ: «Θα βρούμε κοινό "έδαφος" σε όλα και θα συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 9ης Μαΐου» !

Ραγδαίες εξελίξεις λίγες μόνο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαίου όπου η ελληνική Κυβέρνηση αποσκοπά να μπει στη τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας. Για πρώτη φορά (ή ίσως από τις λίγες μέχρι τώρα) ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει λόγο για επίτυξη «πολιτικής συμφωνίας» καθώς και για έναρξη συζητήσεων στο «καυτό» θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους! 


Ταυτόχρονα με μια επιστολή- κόλαφο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θέτει με τον τροπο της τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς: «Ανοίξτε τη συζήτηση για το χρέος τώρα αλλιώς αποχωρούμε»

Το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».

Να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τους ευρωπαίους εταίρους.

Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, σε επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι' αυτό.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...