Έμμεση επιβεβαίωση από Γερμανία για αναδιάρθρωση του χρέους ! Β.Σόιμπλε: «Να κλείσει η αξιολόγηση και μετά διαπραγματεύσεις» !


Μήνυμα πως έρχεται σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου.


Μιλώντας στο Reuters σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου έκανε αναφορά στο γεγονός της αξιολόγησης ότι πρέπει να κλείσει αλλά επεσήμανε ότι μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι «οι όποιες αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου πως το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο.

Το γεγονός της σημερινής δήλωσης της εκπροσώπου λίγες ώρες πριν την έναρξη του eurogroup δεν είναι τυχαίο βέβαια καθώς καταδεικνύει την κινητικότητα που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα τόσο από ελληνικής όσο και από πλευράς Βρυξελλών.

Ωστόσο, αν και ο Β. Σόιμπλε επιμένει στην πάγια αυτή θέση του, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να προηγηθεί των όποιων αποφάσεων για το χρέος, γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του στο μείζον ζήτημα του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, από τη στιγμή που για τη γερμανική κυβέρνηση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή, το Ταμείο όμως από την πλευρά θέτει έχει και αυτό τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Και μια από αυτές είναι πως θέτει ως όρο συμμετοχής του τη διευθέτηση του χρέους. 

Έτσι όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές ο γερμανός υπουργός θα πρέπει να βάλει τώρα «νερό στο κρασί του» και να προβεί σε παραχωρήσεις, δίνοντας χώρο σε μια «γενναία» αναδιάρθρωση μολονότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαία μια τέτοια αναδιάρθρωση.

Έτσι τουλάχιστον διαβάζουν τις εξελίξεις πολλοί αναλυτές στη γερμανική πρωτεύουσα, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τις δηλώσεις του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς το Ρόιτερς ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο γερμανός αντικαγκελάριος δεν θα διαφοροποιούνταν τόσο απροκάλυπτα τη δεδομένη χρονική στιγμή από τις θέσεις του Β. Σόιμπλε και των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών εν γένει, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις στο εν λόγω ζήτημα.

Βέβαια και ο Ζ. Γκάμπριελ μιλάει για ελάφρυνση και όχι για κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτει ως γνωστόν κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στο αυριανό eurogroup όσο και αυτό της 24ης Μαΐου αναμένεται οι εξελίξεις για το ελληνικό χρέος να είναι σημαντικές, ίσως οι σημαντικότερες που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...