Τ.Λιου σε Β.Σόιμπλε: «Εφαρμόστε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους» ! Σχέδιο επαναγοράς των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ !


Νέα παρέμβαση για το ελληνικό χρέος έκανε ο Τζακ Λιου, ζητώντας από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δράσει με ευελιξία και να εφαρμόσει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. 

Tαυτόχρονα όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, oι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας επεξεργάζονται σχέδιο για να μειωθεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσω της επαναγοράς δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντησή τους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στον Γερμανό ομόλογό του «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Ακόμη, ο Τζακ Λιου δήλωσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες, ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις». Η συνάντησή τους έγινε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

Οι δύο τους, συνάντησαν τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να «βρεθεί μία βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός σε εύθετο χρόνο», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο Τζακ Λιου και στη συνάντηση που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ζήτημα το οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν ως σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, σημειώνει η Wall Street Journal.

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία ακόμη και στις αρχές Ιουλίου αν δεν πάρει ''φρέσκο'' χρήμα, μία προοπτική που προστίθεται στα ''σύννεφα'' πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που πασχίζουν με την προσφυγική κρίση και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το συμβιβαστικό σχέδιο συζητήθηκε στο περιθώριο του G7 στην Ιαπωνία και αποτελεί την τελευταία απόπειρα των πιστωτών να λύσουν τη διαφωνία μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ για το πακέτο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο θα ορίζει τις πιο επίμαχες επιλογές για ελάφρυνση του χρέους, όπως για παράδειγμα πληρωμές και χρηματοδότηση στόχων και μετά το 2018 όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι Γερμανικές εκλογές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό να συζητήσει το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

«Οι Γερμανικές αντιστάσεις στα αιτήματα του ΔΝΤ, που ζητά σημαντική και άμεση ελάφρυνση του χρέους, καθυστερεί την απελευθέρωση της δόσης των 10 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται το πολύ μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Υπουργοί και αξιωματούχοι που συναντήθηκαν την Παρασκευή, όμως, εξέφρασαν μια κάποια αισιοδοξία, ισχυριζόμενοι ότι όλες οι πλευρές αποφάσισαν να πιέσουν για μια συμφωνία που θα μπορεί να αποδεχτεί το ΔΝΤ την Τρίτη στις Βρυξέλλες» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι «υπάρχει μια κινητικότητα και από τις δύο πλευρές».

«Αυτοί που λένε ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους μπροστά έχουν αλλάξει τη στάση τους και αυτοί που έλεγαν ότι δεν χρειάζεται τίποτα επίσης έχουν μετακινηθεί λίγο. Η ψαλίδα κλείνει» ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός.

«Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι ο κ. Σόιμπλε υπαινίχθη ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η επιλογή της εξαγοράς δανείων από το ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα πρέπει να δεσμευτεί να συμμετέχει πλήρως στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης την Τρίτη –κάτι το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους Γερμανούς νομοθέτες.

Ένας άλλος αξιωματούχος, που συμμετείχε στην συνάντηση, είπε ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν ανένδοτος, λέγοντας ότι θα ήταν “ηλίθιο” να καθυστερήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα, που επικαλείται για άλλη μια φορά πηγές που γνωρίζουν για την συνάντηση της Παρασκευής, τονίζει ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «μια κάποια ευελιξία».

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ασκούν σημαντικές πιέσεις και στις δύο πλευρές για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο περιθώριο του G7, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου πίεσε τόσο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να προσφέρουν στην Ελλάδα «σοβαρή ελάφρυνση του χρέους».







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...