Έρχεται ολοκληρωτικός πόλεμος: Η Αρμενία αναγνωρίζει την Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από συνάντηση των ΥΠΑΜ Ρωσίας και Ιράν !


Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Ρωσίας-Ιράν-Αρμενίας έγινε στην Μόσχα και φαίνεται ότι αποφασίστηκε η αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται στην περιοχή.

Απ” ότι φαίνεται έρχεται ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθώς η αντιπολίτευση κατέθεσε νομοσχέδιο αναγνώρισης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπερψήφισε η κυβέρνηση της Αρμενίας!

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ Γερεβάν και Μόσχας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενώ τόνισε πως κάνει έκκληση προς τις εμπλεκόμενες πλευρές της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εύθραυστη εκεχειρία και να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Αρμενίας ενέκρινε την νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης σχετικά με την αναγνώριση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την έστειλε για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Ο αρμένιος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Shavarsh Kocharyan ο οποίος παρουσίασε το κείμενο, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο αποτελεί αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τις οποίες λήφθηκε υπ” όψιν η πιθανή εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή, με την ενδεχόμενη επιρροή «εξωτερικών παραγόντων.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση προτείνει την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παρ” όλα αυτά οι πρωτοβουλίες αυτές απορρίπτονταν από την κυβέρνηση με το επιχείρημα της υπονόμευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την διαμεσολάβηση του OSCE, συν-προεδρεύουσες την Ρωσία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας προχώρησαν σε παραβίαση της εκεχειρίας σε διάφορες περιοχές του μετώπου 116 φορές συνολικά τις τελευταίες 24 ώρες, με χρήση πυροβόλων μεγάλου διαμετρήματος και όλμους των 60 χιλιοστών.

Οι θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, τις οποίες έπληξαν οι Αρμένιοι, βρίσκονται σε οικισμούς και υψώματα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με την σειρά τους απάντησαν με 122 βομβαρδισμούς των θέσεων του εχθρού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν ελαφρά όπλα, όλμους και πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS τύπου TR-107.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι «δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή της επιχειρησιακής κατάστασης στην γραμμή το μετώπου την νύχτα της 5ης Μαΐου. 

Ο εχθρός συνέχισε να παραβιάζει την κατάπαυση πυρός, χρησιμοποιώντας όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, όλμους των 60 χιλιοστών και MLRS τύπου TR-107. Οι προωθημένες μονάδες του Αμυντικού Στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των θέσεών τους στην γραμμή του μετώπου.»

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «την νύχτα της 5ης Μαΐου, ο εχθρός εκτελούσε σποραδικές βολές με ελαφρά όπλα και ελεύθερους σκοπευτές στις συνοριακές θέσεις του αρμένικου στρατού. Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, ελέγχουν αποφασιστικά την κατάσταση στα σύνορα και λαμβάνουν μέτρα αντίδρασης μόνο σε περίπτωση παραβίασης της παύσης πυρός από τον εχθρό.»

Τέλος η Μόσχα παρέδωσε άρμα μάχης Τ-90S στην Αρμενία.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...