ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ! «Κλείδωσε» το φορολογικό πακέτο ! Δείτε ποιους μισθωτούς και συνταξιούχους χτυπούν οι νέοι φόροι !

Έναν στους δύο φορολογούμενους μέσω της άμεσης φορολογίας και το σύνολο των φορολογουμένων μέσω της έμμεσης φορολογίας θα επιβαρύνει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ και πρόκειται να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή πριν από το Πάσχα.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα «Το Βήμα της Κυριακής», με την τελική πρόταση της νέας φορολογικής κλίμακας, το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου με αποδείξεις, καθώς και με την εφαρμογή της νέας αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης προκύπτουν τα εξής:

Τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ως 9.100 ευρώ θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρο
από 9.100 έως 27.000 ευρώ εισόδημα θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι έως 176 ευρώ ετησίως
για εισοδήματα από 27.001 έως 43.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνεις
από εκεί και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις που διευρύνονται όσο αυξάνει το εισόδημα.
Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας, η κυβέρνηση, με τη συνταγή «λίγα απ’ όλους», θα προχωρήσει επίσης σε σειρά αυξήσεων στην έμμεση φορολογία σε… ό,τι κινείται.

Η νέα φορολογική κλίμακα

Η νέα φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων έχει τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές που ξεκινούν από 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος.
29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ.
37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ.
45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα.

Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος που δικαιούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, καθώς η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο αυτό μειώνεται στις 2.000 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα. Την έκπτωση των 2.000 ευρώ δικαιούνται αυτούσια μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. 

Στη συνέχεια για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης εισοδήματος, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ δεν έχουν καμία έκπτωση φόρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της έκπτωσης φόρου και του έμμεσου αφορολογήτου αποτέλεσε βασική διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, με το Ταμείο να ζητάει μειωμένο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ το οποίο όμως θα το δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί-συνταξιούχοι ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Αυξημένοι οι συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια

Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστές αυξημένους. Συγκεκριμένα, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 45%.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...