ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΟΚ ! Οι μετανάστες ετοιμάζουν πορεία από τον Πειραιά στο Σύνταγμα !

Ενώ η κατάσταση στον Πειραιά και στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη, με τους μετανάστες να αντιδρούν στην μετακίνησή τους σε οργανωμένες δομές και να διεκδικούν την περαιτέρω προώθησή τους στην Ευρώπη, δυσκολίες εμφανίζει η υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στα νησιά του Αιγαίου.

Οι μετανάστες στην Χίο και στην Λέσβο προχώρησαν στην υποβολή μαζικά αιτήσεων ασύλου που σταματά την διαδικασία των επιστροφών στην Τουρκία, ενδεχομένως ύστερα από τις προτροπές και την καθοδήγηση ακτιβιστών.

Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά έχει φθάσει στο απροχώρητο όπως δείχνει και ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία ενημέρωσης στους πρόσφυγες και να πειστούν να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 

Παρά την άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας. 

Είναι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο όμως δεν προχωρά. Στόχος είπε ακόμη ο κ. Δρίτσας είναι να κλείσει πρώτα ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-3 και σιγά σιγά όλοι οι υπόλοιποι επιβατικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Οι μετανάστες όμως δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους ακτιβιστές οι οποίοι από χθες το πρωί διακινούσαν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο λιμάνι, έντυπο σε τρεις γλώσσες που τους παρότρυνε να να παραμείνουν στην Ελλάδα, τους ενημέρωναν ότι δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν να μεταφερθούν με την βία στις οργανωμένες δομές και τους καλούσε να δώσουν μάχη για να ανοίξουν τα σύνορα.

Το κείμενο μεταξύ άλλων ανέφερε:

-Καμία βίαιη μεταφορά για κανέναν από εσάς σε καμπ χωρίς τη θέλησή σας.

-Νόμιμη παραμονή στη χώρα για όλους σας, χωρίς διαχωρισμούς που βασίζονται στη χώρα προέλευσης

-Αποτροπή μαζικών απελάσεων

-Οι χώροι διαμονής των μεταναστών θα έπρεπε να είναι ανοιχτοί και όχι κλειστού τύπου φυλακές

-Πρόσβαση και δικαίωμα στο άσυλο – Καμία σύλληψη και κράτηση

-Είναι δικαίωμά σας να αρνηθείτε μεταφορά σε καμπ.

Πορεία στην Αθήνα

Την ίδια ώρα νέα πορεία αλλά και παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος οργανώνεται από τον «καταυλισμό» του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και αυτή τη φορά να κατασκηνώσουν στην πλατεία. Η απόφαση δεν είναι ειλημμένη.

Εν τω μεταξύ η διαδικασία των επαναπροωθήσεων προσωρινά σταμάτησε. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η επόμενη αποστολή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Οι μετανάστες από την Κυριακή προχώρησαν στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, οι οποίες για να εξεταστούν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η διαδικασία ξεκίνησε για πολιτικού και επικοινωνιακούς λόγους ενώ δεν έχει στελεχωθεί με τους Ευρωπαίους ειδικούς ο προβλεπόμενος μηχανισμός.

Από τους 400 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η ΕΕ ότι θα στείλει στην Ελλάδα, μόνο 30 έχουν έρθει έως τώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Γιώργο Κυρίτση «Οι επιστροφές θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός μεταναστών, η διαδικασία σταματά προσωρινά, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου τις τελευταίες ημέρες, από πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο».

Η υποβολή της αίτησης αναστέλλει την διαδικασία της απέλασης μέχρι αυτή να εξεταστεί. Έτσι ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ελπίδες κερδίζουν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Ένταση όμως επικρατεί και στην Ειδομένη όπου επίσης οι πρόσφυγες αρνούνται να αποχωρήσουν και συνεχίζουν τις δυναμικές τους αντιδράσεις. Ενώ η σιδηροδρομική παρέμεινε χθες αποκλεισμένη για 18η ημέρα, συνεχίστηκε και ο μερικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος του Πολύκαστρου. Πρόσφυγες και μετανάστες επιτρέπουν τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά.

Ενώ όμως οι πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν την απέλασή τους και να παραμείνουν στην χώρα, οι αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται με μειωμένο ρυθμό. Χθες καταγράφηκαν 225 νέες αφίξεις ανεβάζοντας τον αριθμό στις επίσημες δομές στους 52.350. Είναι σαφές πάντως ότι στην χώρα έχουν ξεμείνει περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη εκτός των οργανωμένων δομών.

Ενώ όμως η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος εξαρτάται από τις επαναπροωθήσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την συμφωνία. Ο βασικός όρος της Άγκυρας είναι να απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους πολίτες μέχρι το τέλος Ιουνίου κάτι όμως που δεν είναι έτοιμες να δεχθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δε αμφίβολο εάν το σχέδιο περάσει ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...