Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ: Θέλουν να ελέγξουν τις τράπεζες ! Αποκλείουν από τα διοικητικά συμβούλια παράγοντες του ελληνικού επιχειρείν !

Σε πλήρη αναμόρφωση της εικόνας των διοικητικών συμβουλίων και βασικών επιτροπών θα προχωρήσουν οι τράπεζες μέσα στο επόμενο δίμηνο, με βάση την αξιολόγηση που θα «τρέξει» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 


Εκτιμάται ότι ανά περίπτωση έως και το 50% των συμμετεχόντων στα δ.σ. θα αλλάξει στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου που αποκλείει παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι έχουν μακρά παρουσία και προσφορά στα διοικητικά συμβούλια.

Το ΤΧΣ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει τον σύμβουλο για τη διαδικασία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που είναι ο τεχνικός σύμβουλος, με προοπτική ολοκλήρωσης ως τα τέλη Μαΐου και επικύρωση των αλλαγών στις γενικές συνελεύσεις.

Όπως έχει προαναγγείλει το ΤΧΣ και με βάση το μνημόνιο, η αξιολόγηση θα αφορά τόσο πρόσωπα όσο και δομές με στόχο τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες ήδη προχωρούν σε αλλαγές προσώπων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιταγές του νόμου, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής και παραμένει ως έχει παρά τις προτάσεις τροποποίησής του.

Τα κριτήρια που έχουν τεθεί, στην ουσία αφήνουν εκτός των δ.σ. επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη έχουν προσφέρει επί σειρά ετών μια χρήσιμη εικόνα της πραγματικής οικονομίας και αγοράς εκτός του αυστηρού τραπεζικού πλαισίου. Έτσι, παράγοντες του ελληνικού επιχειρείν όπως ο Μηνάς Τάννες, ο οποίος ήδη παραιτήθηκε από το δ.σ. της Alpha Bank, o Σπύρος Θεοδωρόπουλος που μετέχει στο δ.σ. της Εθνικής και ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Πειραιώς δεν μπορούν εφεξής να λάβουν μέρος σε τραπεζικά δ.σ. με βάση τα ισχύοντα έως τώρα και εάν δεν γίνει κάποια πιο ελαστική ερμηνεία του νόμου.

Η αξιολόγηση για τα πρόσωπα θα βασιστεί στον νόμο και σε κριτήρια που θα εφαρμόσει ο σύμβουλος, ο οποίος θα εξετάσει και θέματα δομής και λειτουργίας των δ.σ. και των επιτροπών, με τελικό στόχο τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, όπως την αντιλαμβάνονται τουλάχιστον το μνημόνιο και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε μέλος του δ.σ. πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά τα μη εκτελεστικά μέλη θα πρέπει να έχουν διατελέσει τρία χρόνια ως μέλη δ.σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και να μην ασκούν, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

Το δ.σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. 

Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια και θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές. Στο 13μελές δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς ως μη εκτελεστικά μέλη μετέχουν οι Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean, ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς της Oceanbulk Maritime και ο Βασίλης Φουρλής του ομίλου Fourlis. Ως εκπρόσωποι μεγάλων μετόχων είναι μέλη οι Alexander Blades από τη Paulson & Co, David Hexter από την EBRD και Andreas Schultheis από τον Ομιλο Libra, οι οποίοι όμως έχουν εμπειρία στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στο επίσης 13μελές δ.σ. της Αlpha Bank είναι μη εκτελεστικά μέλη η Ιωάννα Παπαδοπούλου από την εταιρεία Παπαδοπούλου, ο εφοπλιστής Ιωάννης Λύρας της Paralos Maritime, ενώ από τις 21 Απριλίου τον Μηνά Τάννες αντικαθιστά ο Jan Vanhevel. Επίσης μετέχουν ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και ο Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ο αντιπρόεδρος της International Bank of Qatar Ibrahim Dabdoub και ο σύμβουλος επενδύσεων Shahzad Shahbaz έχουν, όπως και ο Jan Vanhevel, πορεία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στο 9μελές δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας, πλην των εκπροσώπων Δημοσίου και ΤΧΣ, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, ο συνδικαλιστής Ευθύμιος Κάτσικας, αλλά και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου, όπως και ο εκπρόσωπος του Ομίλου Λάτση Δημήτρης Αφεντούλης.

Το 10μελές δ.σ. της Eurobank έχει την ιδιομορφία να έχει ήδη ως μη εκτελεστικά μέλη στελέχη με παρουσία στα χρηματοπιστωτικά, όπως Wade Sebastian R.E. Burton, εκπρόσωπος της McKenzie, Jon Steven B.G. Haick της Brookfield, Bradley Paul L. Martin της Fairfax και Stephen L. Johnson της Wilbur Ross. Στα μέλη του δ.σ. κάθε τράπεζας μετέχει ένας εκπρόσωπος του Δημοσίου και ένας του ΤΧΣ.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...