Το "βαθύ κράτος" εξεγείρεται κατά Ερντογάν ! Ι.Μπασμπούγ: «Οδηγείς την Τουρκία στο χάος ! Αποκατέστησε τώρα τις σχέσεις με Ρωσία» !

Το “βαθύ κράτος” στην Άγκυρα δείχνει σιγά σιγά να εξεγείρεται κατά του Ρ.Τ. Ερντογάν που με τις ενέργειες του έχει καταστήσει τη χώρα “διεθνή τρομοκράτη” και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση. Ένας εκ των εκφραστών του, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ κατακεραύνωσε τον Τούρκο Πρόεδρο προειδοποιώντας τον πως η σύγκρουση με τη Ρωσία και η διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ λόγω Κούρδων απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε χάος.

Εν μέσω πληροφοριών, φημών και διαψεύσεων πώς επιχειρείται πραξικόπημα κατά του Ρ.Τ. Ερντογάν ο στρατηγός Μπασμπούγ (ήταν ένας εξ αυτών που είχε φυλακίσει η Τούρκος Πρόεδρος για ανάμειξη του στο σχέδιο Βαριοπούλα) πραγματοποίησε ομιλία σε ημερίδα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπόλου η οποία ήταν κόλαφος για τον Ερντογάν, αλλά και για τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ επέκρινε σφόδρα την πολιτική από το “Λευκό Παλάτι” και δήλωσε πώς “πρέπει να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ιράν, γιατί με τις χώρες αυτές έχουμε τους ίδιους στόχους για τη Συρία”.

Με έμφαση ο Ιλκέρ Μπαμπούγ τόνισε: “Πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Φυσικά στην εικόνα αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ΗΠΑ. Πρέπει να καταβάλλουμε όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για την από κοινού δράση με τις ΗΠΑ.

Εάν δεν συμβούν αυτά δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα όλες οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας. Ούτε θα τελειώσουν τα δυσάρεστα γεγονότα που βιώνουμε στην Τουρκία.”

Από τη θητεία του στην κορυφή της ιεραρχίας των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ο Μπασμούγ γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει PKK και που μπορούν οι Κούρδοι να το φτάσουν, αλλά κυρίως γνωρίζει άριστα πώς οι Ρώσοι με τις δυνάμεις που έχουν μεταφέρει στη Συρία δεν είναι δυνατόν να κάνουν πίσω αφήνοντας την Άγκυρα να κάνει του κεφαλιού της.

Η ομιλία του δε εμφανίστηκε από τον τουρκικό Τύπο που διώκεται από τον Ερντογάν ως μήνυμα του “βαθέως κράτος” που διαβλέπει αφενός πώς η μία πολεμική σύρραξη με την Ρωσία θα ήταν καταστροφική, και αφετέρου το γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα επιτέθηκε στον Πρόεδρο της χώρας του σηματοδοτεί μία αρνητική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τους Κούρδους στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας, καθ' ότι είναι οι μόνοι που τους έχουν απομείνει (αν και οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει πλέον ισχυρούς δεσμούς μαζί τους) και όσο ο Ερντογάν αντιδρά τόσο θα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Ουάσιγκοτν και ΗΠΑ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί απομακρύνουν τις οικογένειες τους από την Τουρκία, ούτε το γεγονός ότι το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία ή να μην πάνε αν το είχαν προγραμματίσει.

Τα δύο αυτά δεδομένα ίσως και να συνδέονται με το άλλο σκέλος της ομιλίας του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμούγ που θέλει την πολιτική εξουσία να έχει με τους χειρισμούς της “φουντώσει” την τρομοκρατία.

“Δυστυχώς η Τουρκία βρίσκεται σε χάος. Όλοι σαν άνθρωποι πονάμε. Είναι κρίμα. Γιατί; Το πρόβλημα που υποβόσκει πίσω από αυτή την κατάσταση είναι η μετατροπή των εθνικών προβλημάτων σε υλικό εσωτερικής πολιτικής. Υπεύθυνη για αυτό είναι η πολιτική εξουσία. Από τη στιγμή που μετατρέπεται ένα εθνικό πρόβλημα, εσωτερικό ο ένας το βλέπει από μια σκοπιά, ο άλλος από άλλη. Έτσι προκύπτει διχασμός.

Ο διχασμός είναι κακό πράγμα. Δεν μπορούμε να ξεμπλέξουμε από αυτή την κατάσταση. Εάν ο ένας ασκεί κριτική σε βάρος του άλλου , φοβάμαι ότι θα αυξάνονται οι ειδήσεις για τα θύματα”, σημείωσε ο Τούρος πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Και όταν λέει πώς θα αυξάνονται οι ειδήσεις για θύματα εννοεί τα χτυπήματα από τους Κούρδους και τα αντίποινα από το φιτίλι που έχει ανάψει ο Ερντογάν σε Συρία, Ιράκ και τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...