ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Αγκάθι η Γάζα, δεν υποκύπτουν στην Άγκυρα οι Ισραηλινοί !

H αρχική αίσθηση μετά τις πρώτες, υψηλού επιπέδου, επαφές Ισραήλ-Τουρκίας που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο στις 7 Απριλίου, ήταν πως θα υπήρχε η άμεση αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Ισραηλινές πηγές, ωστόσο, είναι λιγότερο αισιόδοξες, επιμένοντας πως υπάρχουν δύο βασικά εμπόδια. Το Ισραήλ απαιτεί από την Τουρκία να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της Χαμάς στο έδαφός της. Επίσης το Ισραήλ δεν αποδέχεται το αίτημα της Τουρκίας για χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Στις 11 Απριλίου η Άγκυρα άλλαξε τόνο, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησής της να δηλώνει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία αν η Ιερουσαλήμ δεν χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Έτσι φαίνεται πως η επαναπροσέγγιση θα καθυστερήσει.

Οι πάλαι ποτέ στρατηγικοί εταίροι έγιναν αντίπαλοι από τότε που ο Ερντογάν άρχισε να στηρίζει τους Παλαιστίνιους. Αποκορύφωμα ήταν το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010, όταν σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι από τους Ισραηλινούς.

Προηγούμενοι γύροι συνομιλιών είχαν καταλήξει σε συμφωνία για καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των νεκρών από το Ισραήλ. Ωστόσο το Ισραήλ επιμένει ότι για όσο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να εμφανίζεται ως προστάτης της Γάζας δεν θα υπάρξει πρόοδος.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η Αίγυπτος. Το Κάιρο, από το 2013 και την άνοδο στην εξουσία του αλ Σίσι, δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κερδίσει επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα της Αιγύπτου.

Εξάλλου το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τους αντιπάλους της Τουρκίας στην περιοχή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και πιο μυστικά με την Σαουδική Αραβία.

Έχοντας αρκετούς φίλους στην περιοχή το Ισραήλ μπορεί να ζήσει και χωρίς την Τουρκία. Είναι η Τουρκία άλλωστε που θέλει απεγνωσμένα την επαναπροσέγγιση καθώς λόγω της συριακής της πολιτικής έχει αντιπάλους το Ιράν και τη Ρωσία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Τουρκία «καίγεται» για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...