ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WikiLeaks: Πως τα «γεράκια» των ΗΠΑ σχεδίαζαν την ανατροπή Άσαντ !

Τα emails της Χίλαρι Κλίντον που εκτίθενται από το WikiLeaks δείχνουν σαφώς ότι η Ουάσιγκτον μπήκε στη Συρία για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να εκμεταλλευτεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις.

Χάρη στο Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, το WikiLeaks και η χρήση από τη Χίλαρι Κλίντον ενός ιδιωτικού server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί κανείς να δει τι συνέβαινε πίσω από την κουρτίνα τις παραμονές και κατά τη διάρκεια της συριακής εξέγερσης, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και παρουσιαστής Neil Clark.

«Συνολικά, 30.322 ηλεκτρονικά μηνύματα και συνημμένα που χρονολογούνται από τις 30 Ιουνίου 2010 μέχρι 12 Αυγούστου 2014, συμπεριλαμβανομένων 7570 γραμμένα από την ίδια την Κλίντον, έχουν δημοσιευθεί. Δεν έκαναν πάταγο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό τους περιεχόμενο. 

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλύπτουν πώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ και η Silicon Valley (φράση για τομέα υψηλής τεχνολογίας), εργάστηκαν από κοινού για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής», σημειώνει ο Κλαρκ στο RT.

Αυτό που προηγουμένως φαινόταν να είναι απλώς ένα σύνολο περιστάσεων, κατέληξε να είναι στοιχεία ενός εξαιρετικά μελετημένου και καλά ενορχηστρωμένου έργου.

Τίποτα δεν άφηνε να εννοηθεί ότι θα υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα το 2006, όταν ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Συρία William Roebuck έστειλε ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο περιγράφοντας «πιθανά τρωτά σημεία» της κυβέρνησης Άσαντ και «πιθανά μέσα για την εκμετάλλευσή τους».

«Πιστεύουμε ότι οι αδυναμίες του Μπασάρ αλ-Ασάντ είναι το πώς ο ίδιος επιλέγει να αντιδράσει σε επικείμενα θέματα, τόσο διορατικά όσο και πραγματικά, όπως μια σύγκρουση μεταξύ των βημάτων της οικονομικής μεταρρύθμισης (ωστόσο περιορισμένης) και των παγιωμένων, διεφθαρμένων δυνάμεων, το κουρδικό ζήτημα και την πιθανή απειλή για το καθεστώς από την αυξανόμενη παρουσία των διερχόμενων ισλαμιστών εξτρεμιστών», ανέφερε το μήνυμα.

Ωστόσο, ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής που πρότεινε ο Πρέσβης, ήταν να δημιουργηθεί ένα σχίσμα μεταξύ των Σουνιτικών και των Σιιικών κοινοτήτων στη Συρία, παίζοντας με τους σουνιτικούς φόβους της ιρανικής επιρροής, τονίζει ο Clark.

Αργότερα, το 2010 ο Jared Cohen, μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, έκανε ένα ταξίδι στη Συρία με τον Alec Ross, ειδικό στην πολιτική τεχνολογία που ήταν ανώτερος σύμβουλος Καινοτομίας της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του «επαγγελματικού ταξιδιού» τους στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, ο Ross έγραψε: «Όταν ο Jared κι εγώ πήγαμε στη Συρία, ήταν επειδή γνωρίζαμε ότι η συριακή κοινωνία αναπτυσσόταν όλο και περισσότερο (ο πληθυσμός θα διπλασιαζότσαν σε 17 χρόνια) και ψηφιακά και αυτό επρόκειτο να δημιουργήσει διαταραχές στην κοινωνία που θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε για τους σκοπούς μας».

Ο Clark ρίχνει το ενδιαφέρον στο το γεγονός ότι «οι εν λόγω σκοποί» ήταν φυσικά «αλλαγή καθεστώτος και σπάσιμο της συμμαχίας της Συρίας με το Ιράν».

Το καλοκαίρι του 2012, όταν η συριακή σύγκρουση ξέφυγε από τον έλεγχο, ο πολιτικός βοηθός Sidney Blumenthal έστειλε μέιλ στη Χίλαρι Κλίντον:

«Η πτώση του οίκου του Άσαντ θα μπορούσε να ανάψει ένα σεκταριστικό πόλεμο μεταξύ των σιιτών και της πλειοψηφίας των σουνιτών της περιοχής, τραβώντας σε αυτήν το Ιράν, το οποίο, κατά την άποψη των Ισραηλινών διοικητών δεν θα ήταν κακό για το Ισραήλ και τους Δυτικούς συμμάχους του».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Jared Cohen προσέφερε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ένα νέο ψηφιακό εργαλείο με στόχο την ενίσχυση των αποσκιρτήσεων από την κυβέρνηση της Συρίας, σημειώνει ο Κλαρκ.

«Η λογική μας πίσω από αυτό είναι ότι ενώ πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν τις φρικαλεότητες, κανείς δεν οπτικοποιεί και χαρτογραφεί τις αποστασίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές για την ενθάρρυνση περισσότερων να αποστατήσουν και να δώσουν εμπιστοσύνη στην αντιπολίτευση», έγραψε ο Cohen.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, τον Αύγουστο του 2012 Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας έριξε κάποιο φως σχετικά με το ποιος ακριβώς ήταν πίσω από τη συριακή εξέγερση: Σαλαφιστές, Μουσουλμανική Αδελφότητα και Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση Ομπάμα να συνεχίσει την επιχείρησή της. Είχαν πλήρη επίγνωση των δυνάμεων που έπαιζαν.

«Το WikiLeaks επιβεβαιώνει ότι – όπως συνέβη στη Λιβύη και το Ιράκ – σχεδόν τα πάντα σχετικά με την επίσημη εκδοχή «δυτικής εγκατάστασης» του πολέμου στη Συρία, ήταν ψέματα», υπογραμμίζει ο Clark.

«Δεν ήταν ένας αθώος παρευρισκόμενος, οι ΗΠΑ βγήκαν από το δρόμο τους για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να εκμεταλλευτούν τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις», τονίζει.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...