Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ: «ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» !

Συγκλονιστική και επίκαιρη ρήση του αγίου Παϊσίου για τους πολιτικούς που δεν θέλουν την Εκκλησία στα σχολεία φωτογραφίζει άριστα την σημερινή κατάσταση της παιδείας μας και την στάση των ιθυνόντων του σημερινού Υπουργείου Παιδείας.

Ο άγιος Παΐσιος συχνά γινόταν μέτοχος των προβληματισμών επισκεπτών, που του μιλούσαν με μεγάλη ανησυχία για την ηθική χαλάρωση των νέων και το γενικό πνεύμα ισοπέδωσης των πάντων. Άλλωστε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, στο πλαίσιο μίας λαϊκιστικής πολιτικής, έδωσε στους μαθητές δικαιώματα περισσότερα από όσα μπορούσαν να σηκώσουν, εισάγοντας τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό στα σχολεία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν. Ήταν αυτό το πολιτικό συμφέρον του.

Όταν έχεις δύο τάξεις ανθρώπων, π.χ. μαθητές και καθηγητές ή φοιτητές και καθηγητές Πανεπιστημίου, ευνοείς την πολυπληθέστερη εις βάρος της μικρότερης σε πληθυσμό, ώστε αύριο να τους έχεις με το μέρος σου και να κερδίζεις τις ψήφους τους. Όμως αυτή η πολιτική της άκριτης λαϊκιστικής παραχώρησης δικαιωμάτων ἀνοιξε στα σχολεία τους ασκούς του Αιόλου, οι οποίοι μετά και μέχρι τώρα είναι αδύνατον να συμμαζευτούν.

Σήμερα η Εκκλησία, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει την μαθητική νεολαία, που ασφυκτιεί από την έλλειψη ιδανικών και νοήματος της ζωής της, έρχεται συχνά αντιμέτωπη με μία εχθρική πολιτεία. Μία πολιτεία η οποία με τους σημερινούς εκπροσώπους της, και μάλιστα τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, δηλώνει ότι εκτιμάει την μεγάλη υλική προσφορά της Εκκλησίας στον λαό και στους πρόσφυγες, αλλά την θέλει έξω από τα σχολεία. Δηλαδή η Εκκλησία είναι καλή και ευεργετική μόνο όταν βάζει το χέρι της στην τσέπη και δίνει στους φτωχούς και στους πεινασμένους. Διαφορετικά είναι επικίνδυνη και πρέπει να μείνει στο περιθώριο της κοινωνικής και σχολικής ζωής! Η παράλογη αυτή λογική όμως έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αποσύνθεση της κοινωνίας και το κακό, όπως το λέει ο π. Παΐσιος, θα ξεσπάσει πρώτα πρώτα στους ίδιους τους πολιτικούς, που θεσπίζουν αυτά τα μέτρα.

Τί είπε λοιπόν για αυτούς τους πολιτικούς, που δεν θέλουν την Εκκλησία στα σχολεία ο άγιος Παΐσιος, δεκαετίες πριν παρουσιαστούν τα θλιβερά φαινόμενα της απαγόρευσης εισόδου στα σχολεία σε διακεκριμένους Μητροπολίτες με υψηλότατο επίπεδο μόρφωσης, όπως οι Μεσογαίας και Νέας Ιωνίας; Ο λόγος του επίκαιρος και συγκλονιστικός:

«Σκοτεινές δυνάμεις πάνε να γκρεμίσουν τα πάντα. Και πρώτα την παιδεία. Παλιά το σχολείο ήταν δίπλα στην Εκκλησία και ο δάσκαλος προτιμούσε να χάσει μία ώρα μάθημα για να λειτουργηθούν τα παιδιά· και ήταν αρνάκια. Τώρα έγιναν κατσικάκια· χτυπούν τους γονείς, χτυπούν αυτούς που κυβερνούν. Τα κάνουν όλα άνω-κάτω· συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα. Και τελικά όταν φτάσουν να ξεκοιλιάσουν αυτούς που κυβερνούν, τότε θα βάλουν και αυτοί μυαλό».

Συγχρόνως έδινε και ελαφρυντικά στα παιδιά: «Να κάνουμε προσευχή, γιατί τώρα θα σακατευθούν πολλά παιδιά. Ο καλός Θεός όμως θα τα κρίνει ανάλογα. Θα δει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονταν, αν δεν τους έκανε κακό το ελεεινό αυτό καθεστώς που έκανε την αμαρτία μόδα»

(Ι. Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Βασιλικά Θεσσαλονίκης 2015, σελ. 473-474).

Toυ Γιώργου Θεοχάρη
ekklisiaonline





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...