ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][bleft]

Προειδοποίηση από Ε.Ο.Φ.! Επικίνδυνα παυσίπονα !

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος ανακοίνωσε πως τα φάρμακα που περιέχουν νιμεσουλίδη είναι επικίνδυνα για το ήπαρ, ενώ η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται μέχρι και 15 ημέρα το πολύ, ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες στην υγεία.

Έτσι λοιπόν, ενδέχεται όλα τα δισκία που περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις να αποσυρθούν από την αγορά ταχύτατα. Στην Ελλάδα, το δημοφιλέστερο από τα φάρμακα αυτά είναι το Mesulid, αλλά συνολικά υπάρχουν 44 φάρμακα με την ουσία νιμεσουλίδη.

Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, προτείνει στους γιατρούς να συνταγογραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα φάρμακα αυτά και πάντοτε ύστερα από ενδελεχή εξέταση των κινδύνων που μπορεί να προκύψουν για την υγεία των ασθενών.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα για την ουσία νιμεσουλίδη, καθώς το 2007 είχαν ανασταλεί από την Ιρλανδία οι άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων με την ουσία αυτή. Από τότε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε τις έρευνες και τελικά οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση του φαρμάκου για περισσότερες από 15 ημέρες.

ΠΗΓΗ