Εξαφάνισαν τον ιό του AIDS με μεταμόσχευση...!

Γιατροί κατάφεραν να απαλλάξουν έναν άνδρα από τον ιό ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS κάνοντάς του μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη με γενετική αντίσταση στον ΗΙV. Η μέθοδος αυτή είναι ό,τι πλησιάζει περισσότερο σήμερα σε μια θεραπεία της νόσου.

Η υπόθεση αυτή δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη μιας γονιδιακής θεραπείας για το ΑΙDS, η οποία θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τα ακριβά και τοξικά αντιρετροϊκά φάρμακα. Αντί να παίρνουν φάρμακα σε όλη τους τη ζωή, οι φορείς του ΗΙV θα μπορούσαν να υποβληθούν μία φορά στη θεραπεία αυτή και να απαλλαγούν, τουλάχιστον προσωρινά, από τον ιό.

Ο 42χρονος Αμερικανός ήταν φορέας του ΗΙV επί μία δεκαετία. Ζει στο Βερολίνο και επί τέσσερα χρόνια του χορηγούνταν αντιρετροϊκά φάρμακα που επιτρέπουν να ελέγχεται η νόσος, όμως παρουσίασε λευχαιμία.

Αφότου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού, πριν από δύο χρόνια, δεν έχει πάρει αντιρετροϊκά φάρμακα και δεν έχουν επανεμφανιστεί ούτε το ΑΙDS ούτε η λευχαιμία. Θεωρείται ότι έχει ήδη παραμείνει απαλλαγμένος από τον ΗΙV για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλον είχε υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά χθες στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine».

«Η υπόθεση υπογραμμίζει τη σημασία των γονιδιακών θεραπειών» κατά του ΑΙDS και «ανοίγει τον δρόμο για νεωτεριστικές προσεγγίσεις που προσφέρουν μακροχρόνιο έλεγχο του ιού με περιορισμένη τοξικότητα στα πρόσωπα», τονίζεται στο κύριο άρθρο της επιθεώρησης...

Η αναζήτηση

Η θεραπεία του 42χρονου άρχισε με την αναζήτηση από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου ενός δότη μυελού των οστών με γενετική αντίσταση στον ΗΙV. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο (CCR5) που τους προσφέρει προστασία από τον ΗΙV. Στους δυτικούς πληθυσμούς, 1%-3% των ανθρώπων υπολογίζεται ότι έχουν τη μετάλλαξη αυτή. Ο δρ Γκέρο Χούτερ, αιματολόγος στο Σαριτέ, και συνάδελφοί του ήλεγξαν 61 πιθανούς δότες πριν βρουν έναν με τη γενετική μετάλλαξη CCR5, ο οποίος συμφώνησε στην επέμβαση.

Ο Αμερικανός λήπτης του μοσχεύματος υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους επί δύο χρόνια αφότου έκανε τη θεραπεία και οι γιατροί δεν έχουν βρει ίχνος του ΗΙV στον μυελό, το αίμα και τους ιστούς του. «Για όσο διάστημα το ιικό φορτίο δεν εντοπίζεται, ο ασθενής δεν χρειάζεται αντιρετροϊκή θεραπεία», υπογραμμίζουν στην επιθεώρηση. Είναι πάντως πρόωρο να πει κανείς ότι ο ασθενής θεραπεύθηκε από τον ΗΙV: ο ιός ίσως κρύβεται στον εγκέφαλο, την κοιλιά, το ήπαρ ή το λεμφικό σύστημα, απ΄ όπου μπορεί πάντα να επανεμφανιστεί.

Η τροποποίηση

Σύμφωνα με τον δρ Χούτερ, η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι επικίνδυνη ώστε να γίνει θεραπεία ρουτίνας για τον ΗΙV, ενώ είναι παράλληλα δύσκολο να βρεθούν δότες με τα κατάλληλα γενετικά χαρακτηριστικά. Όμως μια τροποποίηση της προσέγγισης με χρήση γονιδιακής θεραπείας ώστε να καταστεί ένας ασθενής ανθεκτικός στον ΗΙV μπορεί να λειτουργήσει, υπογράμμισε. Η τιμή της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα στην Ευρώπη είναι 70.000 ως 80.000 ευρώ ετησίως. Η μεταμόσχευση μυελού γίνεται μία φορά και κοστίζει 20.000 ώς 30.000 ευρώ.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...