«Τσουνάμι» νέα ραβασάκια στους μεγάλο-οφειλέτες μέσα στο Μάρτιο !

«Ρυθμίστε τις οφειλές σας ή αλλιώς….» λέει το υπουργείο Οικονομικών στους χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, σε μία προσπάθεια να μαζέψει μέρος από το «αστρονομικό» χρέος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία που ξεπερνούν τα 85 δισ. ευρώ! 


Το δημόσιο ψάχνει χρήματα και θέλει βάλει σε τάξη τις οφειλές, πριν βγουν εκτός ελέγχου. Τα χρέη έχουν γιγαντωθεί μέσα στα χρόνια των μνημονίων και μόνο το 2015 αυξήθηκαν κατά 13,5 δισ. ευρώ. Από τα 85 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μόνο τα 23 δισ. είναι πραγματικά εισπράξιμα.

Μέσα σε αυτή την «θάλασσα» χρέους, οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα στείλουν τον Μάρτιο ένα μεγάλο κύμα ειδοποιητηρίων, στους «κόκκινους» οφειλέτες, δηλαδή αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες υποχρεώσεις στην εφορία, που θα τους προτρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλιώς το όνομά τους θα κάνει «παρέλαση» όταν δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία. 

 Άτομα με γνώση των εξελίξεων τονίζουν ότι στο υπουργείο δεν είναι ανθρωποφάγοι και δεν το κάνουν αυτό για να εκθέσουν τους οφειλέτες, αλλά γίνεται σαν μέσο πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, μέσω της οποίας η κυβέρνηση καλείται να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που έχουν οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είπε ότι πως τα ζητήματα ρυθμίζονται από νόμο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. «Υπό αυτό το πρίσμα», δεν είναι σωστό οι βουλευτές που τον είχαν ψηφίσει τότε, τώρα να ασκούν κριτική κυβέρνηση που τον υλοποιεί.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, όλοι οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω ενημερωτικού μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αρχές Μαρτίου ότι έρχεται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να γλιτώσουν την «λαχτάρα».

Η ρύθμιση των οφειλών είναι μόνο ένα βήμα στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείο και στην συνέχεια αναμένεται πως θα «τρέξουν» οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να μαζευτούν όσα χρέη θεωρούνται εισπράξιμα. Είναι μία προσπάθεια να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα από το κομμάτι των χρεών που εκτιμάται ότι είναι εισπράξιμα. 

 Στην συνέχεια, με την απόφαση Αλεξιάδη, αλλάζει προηγούμενη απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που προέβλεπε την δημοσιοποίηση μέσω της ανάρτησης ηλεκτρονικής λίστας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, με χιλιάδες ονόματα νομικών προσώπων που είχαν οφειλές 30 δισ. ευρώ και στη συνέχεια μιας δεύτερης λίστας με πάνω από τέσσερεις χιλιάδες ιδιώτες με ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικά 15 δισ. ευρώ.

Η απόφαση που έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει εξαίρεση όσων οφειλών κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Το όριο θα είναι στις 150.000 ευρώ ανά οφειλέτη και η δημοσιοποίηση θα γίνει από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων(ΓΓΔΕ). Μετά την πρώτη δημοσιοποίηση, η λίστα θα ενημερώνεται κάθε τρεις μήνες.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...