Έρευνα: Η ρομποτική και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα θα «κόψουν» 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας ως το 2020 !

Η «θύελλα» που αναμένεται να φέρουν οι νέες τεχνολογίες – ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α.- στην αγορά εργασίας σε 15 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5,1 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με ανάλυση (Future of Jobs) του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός τη Δευτέρα.

Κατά τις εκτιμήσεις του WEF, θα χαθούν συνολικά 7,1 εκατ. θέσεις εργασίας, που θα αντισταθμιστούν από 2 εκατ. νέες θέσεις ως το 2020. Σημειώνεται πως οι 15 οικονομίες που περιλαμβάνονται στην έρευνα αντιπροσωπεύουν το 65% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως.

Στην έρευνα επισημαίνονται οι προκλήσεις τις οποίες συνιστά η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην αγορά εργασίας, που συνεπάγονται αυτοματοποίηση, εξαφανίζοντας ανθρώπινες θέσεις εργασίας, από τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι την υγεία. Σημειώνεται πως ο ILO (International Labor Organization), ήδη προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας κατά 11 εκατ. ως το 2020.

Τα 2/3 των προβλεπομένων απωλειών αναμένεται να έχουν να κάνουν με δουλειές γραφείου και διοικητικούς τομείς, καθώς «έξυπνες» συσκευές αναλαμβάνουν εργασίες ρουτίνας.

Από πλευράς του, το WEF κάνει λόγο για μια «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», που περιλαμβάνει τη ρομποτική, τη νανοτεχνολογία, την 3D εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία.

Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν όλοι οι τομείς, ωστόσο κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο, με την Υγεία να πλήττεται πολύ (λόγω τηλεϊατρικής), όπως και οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Παράλληλα όμως, θα αυξηθεί η ζήτηση για εργαζομένους με δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας/ κατάρτισης, περιλαμβανομένων data analysts.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...