Στοχοποιημένη η Τουρκία από βλήματα Iskander-Μ: Mετακινήσεις εκτοξευτών στην Νότια Οσσετία 110 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα !

Στην «σκιά» των βαλλιστικών πυραύλων Iskander βρίσκεται πλέον όλη η ανατολική και κεντρική Τουρκία καθώς οι ρωσικοί τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στοχεύουν όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις της χώρας, μετά την ανάπτυξη Iskander-Μ στην Δημοκρατία της Νότιας Οσσετίας η οποία απέχει λιγότερο από 110 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας - Γεωργίας.

Την πληροφορία για την ανάπτυξη των συστημάτων ανέφερε ο αρχηγός του γεωργιανού γενικού Επιτελείου αντιστράτηγος Vakhtang Kapanadze ο οποίος «φωτογράφισε» εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία ως τον στόχο των συστημάτων αυτών:

«Φυσικά και γνωρίζουμε τις πληροφορίες αυτές. Προσπαθούμε να επιτηρούμε τα συστήματα και τις μετακινήσεις τους, αλλά αυτά δεν έχουν ως στόχο την Γεωργία.

Αποτελούν μέρος ενός πολύ πιο φιλόδοξου σχεδίου. Η πρώτη αντίδραση θα πρέπει να είναι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και φυσικά θέλουμε και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας…» είπε ο Γεωργιανός ανώτατος στρατιωτικός.

Το γεγονός ότι ανέφερε πως στόχος των πυραύλων αυτών δεν αποτελεί η Γεωργία αλλά η εγκατάστασή τους στην Νότια Οσσετία συνιστά τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου, ουσιαστικά βάζει την Τουρκία στο «κάδρο» ως τον κύριο στόχο των βλημάτων αυτών.

Όπως ανάφερε το γεωργιανό τηλεοπτικό δίκτυο οι πύραυλοι εγκαταστάθηκαν στην Νότια Οσσετία στις αρχές Δεκεμβρίου και όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τις 12 του μηνός.

Οι 9K720 Iskander έχουν βεληνεκές 500 χλμ. υπερκαλύπτοντας την απόσταση μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με την Γεωργία κατά τουλάχιστον 400 χλμ. εντός της τουρκικής ενδοχώρας. Στηνν περιοχή της εμβέλειας των Iskander βρίσκονται δύο κύριες τουρκικές αεροπορικές βάσεις αυτές της Μαλάτειας η οποία διαθέτει αεροσκάφη F-4E 2020 και μεταφορικά ελικόπτερα AS-532AL/UL και αυτή του Ντιγιαρμπακίρ με δύο Μοίρες F-16 block 40 , βάση από την οποία απογειωθήκαν τα τουρκικά αεροσκάφη που κατέρριψαν το ρωσικό Su-24.

Η ανάπτυξη των Iskander στην Νότια Οσσετία δεν είναι η μόνη κίνηση αναφορικά με την αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων μετά το συμβάν της κατάρριψης του Su-24. Ήδη πύραυλοι Iskander βρίσκονται στην Κριμαία, (αναπτύχθηκαν εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ το ίδιο έχει γίνει και στην Αρμενία.

Αλλά ίσως η τακτική κατάσταση για τους Τούρκους να είναι ακόμη χειρότερη.

Μόλις εχθές το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός νέου βλήματος το οποίο θα προσαρμόζεται στον εκτοξευτή του Iskander –M, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τις δυνατότητές του, κυρίως σε σχέση με την εμβέλεια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή Igor Korotchenko ο νέος πύραυλος είναι μέρος του συστήματος Iskander-M: «Επειδή ο νέος αυτός βαλλιστικός πύραυλος αποτελεί πλέον μέρος του Iskander-M αυτό θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων αποστολών και κυριότερα θα είναι απρόσβλητος από αντι-βαλλιστικά συστήματα».

Ήδη πάντως το σύστημα μπορεί να δεχθεί είτε το βασικό βαλλιστικό πύραυλο 9M273 ο οποίος βέβσια έχει τη δυναντότητα να φέρει και πυρηνική κεφαλή, είτε νέα βλήματα cruise R-500, τα οποία συνιστούν έκδοση των γνωστών 3M54 Klub και Kh-101 με τα τελευταία να χρησιμοποιούνται από τα βομβαρδιστικά Tu-160.

Σε ποια κατηγορία ανήκει ο νέος αυτός πύραυλος είναι άγνωστο, εάν πρόκειται δηλαδή για βαλλιστικό ή για σύστημα cruise αλλά πιθανότητα η εμβέλειά του να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των 5400 χλμ. όπως και η ακρίβεια του πλήγματος και οι ικανότητές ελιγμών κατά τη διάρκεια της πτήσης έτσι ώστε να μην είναι ανασχέσιμος.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...