Γαλλικές περιφερειακές εκλογές: Το Εθνικό Μέτωπο δεν μπορούσε να νικήσει αλλά αύξησε τα ποσοστά του !

Mια ήττα που ισοδυναμεί με νίκη πέτυχαν οι βασικοί υποψήφιοι του δεξιού Εθνικού Μετώπου στην Γαλλία, απέναντι στην συμμαχία κεντροδεξιάς, σοσιαλιστών, αριστεράς και ακροαεριστεράς, καθώς ναι, μεν δεν κατάφεραν να κερδίσουν καμία περιφέρεια, όπως αναμεόταν άλλωστε αφού τα ποσοστά κατά τον πρώτο γύρω είχαν κυμανθεί γύρω στο 40%, αλλά παρά την πανστρατιά των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, το Εθνικό Μέτωπο πήρε μέχρι και 46% μόνο του σε πολές περιφέρειες!

Για να καταφέρουν να επικρατήσουν οι κεντροδεξιοί οι σοσιαλιστές αποσύρθηκαν εντελώς από αρκετές περιφέρειες.

Στον βορρά η αντιδεξιά συμμαχία επικράτησε με ποσοστό το βορρά 57,5% των ψήφων και η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%,

Στα νοτιοανατολικά, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι κεντροδεξιοί, σοσιλιστές, αριστεροί κλπ. έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%!

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα και σε όλες τις περιφέρειες το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε και αύξησε τους ψήφους του.

Εμφανώς χαρούμενη από το αποτέλεσμα που δείχνει αύξηση της δύναμης του κόμματος (στις περισσότερες περιοχές το Εθνικό Μέτωπο στις προηγούμενες περιοχές δεν είχε συγκαντρώσει πάνω από 15% και ο εθνικός μέσος όρος ήταν στο 12,5%) η Μαρίν Λεπέν διεμήνυσε πως τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το Εθνικό Μέτωπο.

«Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει. Μπορεί να παρακαλάνε και να κινδυνολογούν αλλά το καθεστώς τους ψυχορραγεί».

Εντρομος από την δυναμική του Εθνικού Μετώπου ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποιεί ότι «Απόψε, δε νιώθουμε καμία ανακούφιση, καμία διάθεση να θριαμβολογήσουμε.Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει η ακροδεξιά (σ.σ. ακροδεξιά ονομάζει το Εθνικό Μέτωπο...) δεν έχει εξαλειφθεί, απέχουμε πολύ από αυτό».

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε επικρατήσει σε 6 περιφέρειες εκ των 13 την 6η Δεκεμβρίου, αλλά τα ποσοστά του ήταν μεν υψηλά, αλλά αρκετά κάτν από το 50,01% και σε καμία περίπτωση δεν του έδιναν στην πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Το ίδιο ανήσυχος δήλωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, βασικός ανταγωνιστής της Μαρί Λεπέν στις προεδρικές εκλογές σε 17 μήνες: «Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά ως μια «προειδοποίηση» προς όλους τους πολιτικούς».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Μαρί Λεπέν αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών αυτό που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών: Μια συμμαχία των πάντων, από την κεντροδεξιά μέχρι την ακροαριστερά, για να μην επικρατήσει το Εθνικό Μέτωπο και να μην αναδειχθεί η ίδια πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας. Εχει 17 μήνες για να μελετήσει πώς η σημερινή κατάληξη, δηλαδή μια ήττα-νίκη, αλλά σαφώς όχι νίκη, θα μετατραπεί τότε σε νίκη...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...