«Γκρι» Αιγαίο με «ασάφεια κυριαρχίας» ! Στόχος τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα !

Κάτι αλλάζει στο Αιγαίο κι εμείς απλά το παρακολουθούμε.

Οι προσπάθειες χρόνων της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς και τις ισορροπίες στην περιοχή έχουν πλέον και “ευρωπαϊκό μανδύα”. 

Η Τουρκία χρόνια τώρα “πούλησε” το παραμύθι που ήθελε το Αιγαίο να είναι μια “κλειστή θάλασσα” ,τα όρια της οποίας έβλαπταν τα ζωτικά της συμφέροντα! 

Μια ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Σημίτη το 1999, έκανε δώρο στην Άγκυρα την …επιβεβαίωση αυτής της άποψης!

Το Αιγαίο ήταν ,είναι και ελπίζουμε να παραμείνει μια ανοιχτή θάλασσα για όλους όσους θέλουν να πλεύσουν σ΄ αυτή. Τίποτα δεν τους εμποδίζει και ειδικά η Ελλάδα η οποία σεβόταν και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί και να υπερασπίσει όμως και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση …υποχώρησης στα θέματα του Αιγαίου . Αν κι έχει πάντα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δεν το κάνει για να μην “προκαλέσει” όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Έχει κάνει και πολλά άλλα, έχει αποφύγει να πράξει πολλά περισσότερα ,πάντα με την “λογική” της “εξημέρωσης ενός θηρίου”, όπως θέλει να παρουσιάζεται η Τουρκία .

Με την προσφυγική κρίση και τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και χάνονται στο Αιγαίο,η τουρκική επεκτατική πολιτική για το Αιγαίο βρήκε νέους πρόθυμους συμμάχους, μετά από το NATO , που στα ελληνοτουρκικά ήταν απλά Πόντιος Πιλάτος και οδηγούσε στην “σταύρωση” τα ελληνικά δίκαια.

Οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως οι Γερμανοί έχουν σπεύσει να στηρίξουν επί της ουσίας της τουρκικές επιδιώξεις. Έχοντας στόχο τα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, οι Γερμανοί δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να “σπρώξουν” την Τουρκία προς το Αιγαίο. Με τον…ευρωπαϊκό τρόπο!

Οι επίμονες “συστάσεις” και οι απροκάλυπτες πιέσεις προς την Αθήνα να δεχτεί “κοινές περιπολίες” με την Τουρκία ,ξεπέρασαν τα όρια. Τα ψεύδη και οι υπερβολές που είχαν να κάνουν με την δήθεν αδυναμία της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορά της δεν έχουν τελειωμό! Μέχρι που θυμήθηκαν ότι αυτά τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά! Άργησαν πολύ να το …ανακαλύψουν αλλά έχουν τους λόγους τους.

Τώρα έχουμε και το …ανέκδοτο που θέέι την Frontex να έχει δικαίωμα επέμβασης στα σύνορά μας ,χωρίς έγκριση και έλεγχο από την ελληνική κυβέρνηση! Λέμε ανέκδοτο, γιατί έχουμε βιώσει πως λειτουργεί η Frontex! Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η δύναμη των 2000 ανδρών και γυναικών που σχεδιάζεται να είναι η …δύναμη άμεσης επέμβασης της Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει!

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει την Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG) που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σένγκεν,όπως λένε!

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παραδέχεται σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ότι η νέα υπηρεσία, η οποία θα αντικαταστήσει τη Frontex, θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος – μέλος. Η υπηρεσία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων.

Μακάρι να διαψευστούμε και να αποδειχτούμε αναίτια καχύποπτοι,αλλά όλα αυτά νομίζουμε ότι έχουν ως στόχο τον “εθισμό” μας στην επικύρωση αυτού που η Τουρκία χρόνια προσπαθεί: να κάνει το γαλάζιο Αιγαίο “γκρι”. Δεν εξυπηρετεί μόνο την Άγκυρα, αυτό ,εξυπηρετεί πολλούς μεγάλους και δυνατούς που θα ήθελαν να υπάρχει μια …ασάφεια στο Αιγαίο ,αν και όταν με το καλό φθάσουμε στο σημείο να αρχίσουμε την εκμετάλλευση των ενεργειακών του πόρων.

Το “υπερταμείο με τις υποθήκες” που ετοιμάζεται μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα περιλαμβάνει και τα όποια αποθέματα ενέργειας εντοπιστούν στο Αιγαίο. 50 δις δεν …μαζεύονται διαφορετικά ,είναι προφανές

Συνεπώς ας μην θεωρούμε τίποτα απ΄ όλα όσα γίνονται και λέγονται αυτή τη περίοδο για το Αιγαίο τυχαίο…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...