Ρωσικά Su-34 ήρθαν σε απόσταση βολής με αμερικανικά F-16 στη Συρία !

Ρωσικά μαχητικά Su-34 στη διάρκεια αποστολής κατά του ISIS στη Συρία ήρθαν σε απόσταση βολής από αμερικανικά μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια των ρωσικών παραβιάσεων του εναερίου χώρου στην Τουρκία και το «κλείδωμα» τουρκικών F-16 από τα ραντάρ ρωσικού Su-30.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Συρίας αντιπτέραρχο Τσάρλς Μπράουν σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ρωσικά μαχητικά έχουν έρθει κοντά με αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά αυτή τη φορά πλησίασαν στην μικρότερη απόσταση.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο αντιπτέραχος της Αεροπορίας των ΗΠΑ ζεύγος αμερικανικών F-16 που είχε απογειωθεί από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ εντόπισαν στα ραντάρ του ρωσικά αεροσκάφη, ένα εκ των οποίων, απ’ ότι πρόλαβαν να καταγράψουν οι πιλότοι ήταν Su-34.

Τα αμερικανικά και τα ρωσικά μαχητικά έφτασαν σε απόσταση μόλις 20 μιλίων. «Ο Αμερικανός χειριστής μπόρεσε έτσι να ταυτοποιήσει με τη χρήση των σκοπευτικών του το ρωσικό Su-34», είπε ο Τσάρλς Μπράουν.

Τα ρωσικά μαχητικά με το πολύ καλύτερο και ισχυρότερο ραντάρ είχαν ήδη εντοπίσει και στοχοποιήσει τα αμερικανικά F-16 πριν αυτά τα ταυτοποιήσουν. Το γεγονός δε ότι τα Su-34 έφτασαν σε απόσταση βολής από τα αμερικανικά F-16 δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή.

Μετά τη "συνάντηση" πάντως με τα ρωσικά μαχητικά οι Αμερικανοί πιλότοι έλαβεν εντολή να επισυρέψουν στη βάση τους.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η Μόσχα έχει ζητήσει και έχει στείλει ανώτατο αξιωματικό της Αεροπορίας της στο Ιράκ προκειμένου να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και με τους Αμερικανούς για την αποφυγή ατυχήματος. Είναι ωστόσο δεδομένο πώς η Ρωσία όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί… παρεμβάσεις.

Το έδειξε αυτό και σε μία άλλη περίπτωση όταν ρωσικά μαχητικά έφτασαν σε πολύ μικρή απόσταση από αμερικανικό drone που κατέγραφε την κατάσταση στα σύνορα της Συρίας, όπως άλλωστε και όταν οι Τούρκοι απογείωσαν μαχητικά απέναντι σε ρωσικό Su-30.



Ειδικά μάλιστα μετά το περιστατικό που το αεροσκάφος της Ρωσικής Αεροπορίας μπήκε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και στοχοποίησε F-16, κάτι που εξελίχθηκε σε παράσταση διαμαρτυρίας της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είδε, ειδικά μετά το άδειασμα από τις ΗΠΑ, πώς δεν είναι δυνατόν να κάνει «τσαμπουκάδες» Ρωσία.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, η Τουρκία πρότεινε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για τον συντονισμό δράσεων και την αποτροπή περιστατικών σχετικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το θέμα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρότειναν την σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας με τους Ρώσους ομολόγους τους για τον συντονισμό δράσεων και αποτροπής πιθανών περιστατικών σχετικά με τις αεροπορικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που στοχεύουν στην καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία», δήλωσε ο Κονατσένκοφ.

Το αν ελήφθη κάποια απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό. Εκείνο πάντως που επιβεβαιώθηκε είναι πώς οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...