ΣΟΚ ! Ξεκινούν οι αποτεφρώσεις στην Ελλάδα !

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων ανοίγοντας το δρόμο για αποτέφρωση νεκρών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από πέρυσι, με σχετική τροποποίηση τα αποτεφρωτήρια είχαν αποδεσμευτεί χωρικά από τα νεκροταφεία και το μόνο εμπόδιο που έμενε ήταν ότι δικαίωμα ίδρυσης αποτεφρωτηρίου νεκρών είχαν μόνο οι δήμοι, οι οποίοι έως σήμερα υπέκυπταν στις αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο. Οι μονάδες αυτές υπόκεινται στη διαδικασία των «πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων».

Η αποτέφρωση έγινε αποδεκτή στην Ελλάδα επισήμως 2006, «μόλις» έναν αιώνα αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (ενδεικτικά Βρετανία 1884, Γαλλία 1887, Γερμανία 1934, Ισπανία 1945). Ωστόσο, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί όσο η πολιτεία δεν ξεκαθάριζε τους όρους ίδρυσης ενός αποτεφρωτηρίου. Αυτό συνέβη το 2010 με μια απόφαση που ρύθμισε τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) έλαβε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας. Παρέμεινε, όμως, ένας άλλος περιορισμός: η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα). Πρόσφατα, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, επιδίωκαν να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα γιατί η Εκκλησλια αντιδρά πολύ έντονα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...