ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][bleft]

Νόμος Κατσέλη; Δες τι σου ζητούν να κάνεις «εδώ και τώρα» !

Τον κίνδυνο να χάσουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη» πριν ακόμη εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο ειρηνοδικείο, αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπημένα νοικοκυριά που κατέφυγαν στον νόμο 3869/2010 για να προστατέψουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.

Για να αποφύγουν τα χειρότερα, καλούνται μέσα στους επόμενους μήνες να προσκομίσουν σειρά δικαιολογητικών στις γραμματείες των δικαστηρίων προκειμένου να ενημερώσουν –τόσο το δικαστήριο όσο και τις τράπεζες- για τη σημερινή εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Η επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων από όλους όσους κατέφυγαν στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν ακόμη εκδικάσει την υπόθεσή τους, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αργά χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση που καθορίζει ένα προς ένα τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο δικαστήριο.

Τι αναφέρει σχετική διάταξη στην οποία παραπέμπει η απόφαση; «Οι οφειλέτες των οποίων η κύρια αίτηση εκκρεμεί κατά το χρόνο έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου υποχρεούνται εντός έξι (6) μηνών από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος νόμου (πρακτικά δηλαδή μέχρι και σε τέσσερις μήνες από σήμερα δεδομένου ότι το μνημόνιο ισχύει από 14 Αυγούστου) και εφόσον μέχρι τότε δεν έχει λάβει χώρα συζήτηση της αιτήσεώς τους, να υποβάλουν στη γραμματεία του δικαστηρίου όπου τηρείται ο φάκελος της αιτήσεώς τους, επικαιροποιημένα τα στοιχεία που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 4 του ν.3869/2010Η υπαίτια παράλειψης του οφειλέτη να ενημερώσει τα ανωτέρω στοιχεία του φακέλου θεωρείται παράβαση του καθήκοντος ειλικρινούς δηλώσεως του άρθρου 10 του ν.3869/2010». Παράβαση ειλικρινούς δήλωσης, σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη σημαίνει πρώτον ότι χάνεται η υπόθεση πριν καν εκδικαστεί και δεύτερον στέρηση του δικαιώματος υποβολής νέας αίτησης υπαγωγής για δύο χρόνια.

Τα δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:

α) αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας

β) πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του έτους 2015

δ) εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του έτους 2015

ε) τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) στ) τυχόν καταστάσεις μισθοδοσίας ή εκκαθαριστικούς λογαριασμούς συντάξεων ή βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ για το έτος 2015

ζ) βεβαιώσεις οφειλών των πιστωτών με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της έναρξης ισχύος του Ν. 4336/2015

η) υπεύθυνη δήλωση για την πληρότητα και ορθότητα καταστάσεων περιουσίας και μεταβιβάσεων

θ) λοιπά έγγραφα κατά την κρίση του οφειλέτη.

Σε περίπτωση έγγαμου αιτούντος, τα παραπάνω έγγραφα προσκομίζονται και για τον/την σύζυγο, όπως επίσης και σε περίπτωση ανήλικων τέκνων με περιουσία

Στην ίδια απόφαση, περιλαμβάνονται και τα σχέδια των αιτήσεων που θα πρέπει να συμπληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.